מורינגה
|

מורינגה – מזון העל של העתיד?

מהי מורינגה ומאיפה היא מגיעה?

על מורינגה שמעתם? אם לא, אתם לא לבד. למרות שהצמח המזין הזה שימש במשך מאות שנים ברפואה המסורתית, רק לאחרונה מתחילים במערב לשים לב. אז מהי מורינגה ומאיפה היא מגיעה?

צמח המורינגה

מורינגה מכונפת היא עץ טרופי שניתן למצוא במקומות רבים בעולם אבל בעיקר באסיה ואפריקה. מכונה גם "עץ החיים", הוא מקבל את שמו מהתרמילים הארוכים והדקיקים שגדלים עליו. תרמילים אלו הם מקור תזונה עיקרי, המכילים רמות גבוהות של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. למעשה, רק מנה אחת של עלי מורינגה מכילה פי שבעה מכמות ויטמין C שנמצאת במנה שווה של תפוזים!

מורינגה מכונפת שימשה במשך מאות שנים לטיפול במגוון בעיות בריאותיות. מחקרים אחרונים הראו שמורינגה מכונפת עשויה לשפר את בריאות הלב, להפחית דלקת ולשפר את התפקוד הקוגניטיבי.

חלקי העץ

עץ המורינגה הוא צמח רב תכליתי שיש לו שימושים רבים. כל חלק בעץ יכול לשמש לטובת הגוף בדרך כלשהי. חלקי העץ כוללים את העלים, הפרחים ואפילו את הקליפה והשורשים שניתן להשתמש בהם. עלי המורינגה מכילים חומרים מזינים וניתן לאכול אותם טריים או מיובשים ולהוסיף אבקות למזון. ניתן להשתמש בפרחים להכנת תה בריא שכן פרחי המורינגה מכילים חומרים נוגדי חמצון. ניתן ללחוץ על הזרעים למיצוי שמן שיכול לשמש לבישול או כקרם לחות טבעי לעור. אפילו הקליפה והשורשים שימשו באופן מסורתי לטיפול במחלות שונות. ברור שעץ המורינגה הוא מתנה אמיתית מהטבע.

עלי מורינגה ואבקת מורינגה

גם זרעי מורינגה הם מקור מצוין לחומרים מזינים, וניתן להשתמש בהם במגוון דרכים. זרעי מורינגה אפשר לצלות ולאכול כחטיף, או לטחון אותם לאבקה ולהשתמש בהם כתיבול.

היתרונות הרבים של צמח המורינגה

אין זה מפתיע שמורינגה מכונה לפעמים "מזון על". לא רק שהוא מקור מצוין לחומרים מזינים, אלא שיש לו גם מספר יתרונות בריאותיים פוטנציאליים נוספים. לדוגמה, מחקרים מסוימים מראים שמורינגה עשויה לסייע בהורדת לחץ הדם ורמות הכולסטרול. כמו כן שימש באופן מסורתי גם כטיפול טבעי לסוכרת.

תחום נוסף שבו צמח המורינגה עשויה להועיל הוא בחיזוק התפקוד הקוגניטיבי. מחקר אחד מצא שמבוגרים שנטלו תמצית מורינגה במשך שלושה חודשים הראו שיפורים משמעותיים בזיכרון ובטווח הקשב. השפעה זו יוחסה לריכוז הגבוה של ויטמין B6 המצוי בעלים של צמח המורינגה.

היכן ניתן למצוא מורינגה

אם אתה מעוניין להוסיף את צמח המורינגה לתזונה שלך, תשמח לדעת שהוא זמין באופן נרחב הן בצורת אבקה והן בצורת קפסולה כלומר כתוספי תזונה. אתה יכול למצוא אותו באינטרנט או ברוב חנויות הטבע. רק הקפד לקנות ממקור בעל מוניטין, מכיוון שמוצרים באיכות ירודה עשויים שלא להכיל את רמות הרכיבים התזונתיים הנטענים על התווית. 

מהם היתרונות של צריכת מורינגה על בסיס קבוע?

עלי המורינגה עמוסים בחומרים מזינים

הם מקור מצוין לויטמינים ומינרלים, כולל ויטמין A, ויטמין C, אשלגן וסידן. הם מכילים גם חלבון, נוגדי חמצון ותרכובות אנטי דלקתיות. למעשה, רק כף אחת של של הצמח מכילה את החומרים המזינים הבאים:

  • ויטמין A: 12% מהכמות היומית המומלצת
  • ויטמין C: 11% מהכמות היומית המומלצת
  • אשלגן: 9% מהכמות היומית המומלצת
  • סידן: 7% מהכמות היומית המומלצת
  • חלבון: 6 גרם
עלי המורינגה ואבקת מורינגה

העלים עשויים להגביר את רמות האנרגיה ולעזור להילחם בעייפות

אם אתם כל הזמן מרגישים עייפים או נטושים, תוספת של העלים עשויים לעזור. הסיבה לכך היא שהם מכילים ברזל, שהוא חיוני להפקת אנרגיה. במחקר שנערך בקרב 30 נשים הסובלות מאנמיה מחוסר ברזל, תוספת באבקת עלים של צמח המורינגה העלתה את רמות ההמוגלובין ושיפרה את רמת העירנות. מחקר אחר הראה כי נטילת מנה יומית של 7 גרם של אבקת העלים במשך 3 שבועות שיפרה את רמות האנרגיה המדווחות על ידי 50 מבוגרים. העלים עשויים גם לעזור להילחם בדלקת, שעלולה להוביל לעייפות.

עלי המורינגה יכולים לעזור בהורדת רמות הסוכר בדם

עלי המורינגה עשויים לסייע בהורדת רמות הסוכר בדם על ידי עיכוב ספיגת הפחמימות והגברת הרגישות לאינסולין. במחקר שנערך בקרב 24 אנשים עם סוכרת, תוספת של 7 גרם של אבקת העלים ליום במשך 3 חודשים הביאה להפחתה ברמות הסוכר בדם בצום. יתרה מכך, מחקר אחר הראה כי נטילת 6 גרם אבקת עלי מורינגה ליום במשך 3 חודשים שיפרה את רמות ה-HbA1c – מדד לבקרת סוכר בדם לטווח ארוך – ב-1.5% באנשים עם סוכרת מסוג 2. השפעות אלו עשויות לנבוע מתרכובות כמו חומצה כלורוגנית – הנמצאת בכמויות גבוהות בעלי המורינגה – אשר הוכחה כמאטה את שחרור הסוכר לזרם הדם.

עשויה להגן על בריאות המוח

צריכת עלים של צמח המורינגה עשויה להגן על המוח שלך מפני ירידה קוגניטיבית. הסיבה לכך היא שהם מכילים נוגדי חמצון רבי עוצמה כמו קוורצטין וקאמפרול, אשר הוכחו כמפחיתים דלקות ומגנים על תאי המוח מנזק. במחקר שנערך בקרב 60 מבוגרים בגילאי 40-70 שנים, אלו שלקחו 500 מ"ג קאמפרול ליום במשך 12 שבועות היו בעלי ביצועים טובים יותר באופן משמעותי במבחנים שמדדו תפקוד נפשי בהשוואה לאלו שלא נטלו את התוסף. באופן דומה, מחקר אחר הראה שתוספי קוורצטין שיפרו את הזיכרון ואת טווח הקשב אצל מבוגרים צעירים בריאים. לבסוף, מספר מחקרים בבעלי חיים מצביעים על כך שצריכת עלי מורינגה עשויה להגן מפני הידרדרות הקשורה לגיל בתפקוד המוח. 

עשויה לעזור עם אסטמה

המורינגה מכילה מגוון תרכובות בעלות השפעות אנטי דלקתיות. תרכובות אנטי דלקתיות אלו נחשבות כאחראיות ליתרונות של המורינגה בטיפול באסתמה. במחקר אחד, חולדות אסתמטיות טופלו בתמצית מעלי מורינגה, התוצאות הראו שטיפול בתמצית מורינגה הפחית משמעותית את הדלקת בדרכי הנשימה של החולדות.

מורינגה והנקה

מורינגה הוא עשב עשיר בחומרים מזינים אשר שימש באופן מסורתי להגברת ייצור חלב האם.  עשוי לעזור עם קוליק, גזים ובעיות עיכול אצל תינוקות. מחקרים מסוימים מראים כי למורינגה עשויה להיות השפעות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון, שיכולות להועיל הן לאם והן לילד.

 אמנם יש מחקר מוגבל על הבטיחות של צריכת עץ המורינגה בזמן הנקה, אבל רוב המומחים מאמינים שהינו בטוח לצריכה במידה. כמו בכל תוסף או מזון חדש, תמיד עדיף לדבר עם הרופא שלך לפני שתוסיף משהו לתזונה שלך.

מורינגה וגיל המעבר

עץ המורינגה עשיר בויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. חומרים מזינים אלו חשובים לבריאות הכללית, אך הם יכולים גם לעזור להקל על תסמיני גיל המעבר הספציפיים. לדוגמה, מורינגה:

  • מכילה ויטמין B6, שיכול לעזור עם עייפות ובעיות שינה
  • היא מקור טוב לברזל, שיכול לעזור עם עייפות
  • מכילה ויטמין C, שיכול לעזור עם גלי חום והזעות לילה
  • מהווה מקור טוב לסידן, שיכול לעזור במניעת אוסטאופורוזיס
  • מכילה ויטמין D, שיכול לעזור עם גלי חום
  • מהווה מקור טוב לסיבים, שיכולים לעזור עם עצירות
  • מכילה שומנים בריאים, שיכולים לעזור ליובש בנרתיק

אופן השימוש לעור ולפה

ניתן ליטול את המורינגה דרך הפה כתוסף או תה, או לשימוש מקומי על העור.

מריחה על העור

שמן המורינגה עשיר בנוגדי חמצון וחומצות שומן, מה שהופך אותו למעולה ללחות ולהגנה על העור. ניתן להשתמש בו לבד או להוסיף לתחליב או קרם האהובים עליך. עסו כמות קטנה של שמן מורינגה לעור נקי ולח בבוקר ובלילה. אפשר גם להוסיף כמה טיפות של שמן לאמבטיה שלך לטבילה מרגיעה ומזינה את העור.

שמן מורינגה

מורינגה לפה/טיפוח הפה

עלי עץ המורינגה יכולים לשמש כמברשת שיניים טבעית! ללעוס עלה מורינגה טרי כדי לשחרר את השמנים, ואז לשפשף את העלה סביב כל משטחי השיניים והחניכיים. לירוק את העלה ולשטוף את הפה במים. עלי המורינגה יעילים גם לרענון הנשימה – פשוט לעסו עלה או שניים בין צחצוח השיניים. אפשר גם להכין מי פה על ידי הרתחת עלי מורינגה במים, ולאחר מכן קירור וסינון הנוזל. שטפו את הפה עם מי הפה 2-3 פעמים ביום.

איך אפשר לכלול יותר בתזונה שלך

עלי המורינגה הם מה שמשמשים להכנת אבקה, שמן ותה. הנה כמה דרכים שבהן אפשר להוסיף עוד מורינגה לתזונה שלך.

ניתן להוסיף את המורינגה בצורת אבקה לשייקים, מיצים ומרקים. יש לו טעם אדמתי קל, כך שהוא הולך טוב עם ירקות ירוקים כמו תרד או קייל. ניתן גם להשתמש בו במוצרי מאפה או כתיבול לעוף או דגים.

אם את רוצה להכין שמן משלך, כל מה שאת צריכה זה כמה עלים ושמן לבחירתך. שמן זית או שמן קוקוס יעבדו היטב. כל שעליך לעשות הוא לשלב את שני המרכיבים יחד עד לקבלת תערובת חלקה, ולאחר מכן לאחסן אותה בצנצנת זכוכית במקום קריר וחשוך. ניתן להשתמש בשמן זה לבישול או להוסיף אותו לרטבים לסלט.

תה מורינגה קל להכנה –  מורינגה בצורת עלים חלוטים במים חמים למשך 5 דקות. אפשר לשתות אותו רגיל או להמתיק אותו עם דבש. שתיית תה מורינגה על בסיס קבוע יכולה לעזור בחיזוק המערכת החיסונית שלך ולתת לך יותר אנרגיה.

כמה לקחת

מורינגה זמינה באבקה, כמוסה ובצורת תה. ניתן למצוא אותו גם בקרמים, סבונים ושמפו. מינון המורינגה משתנה בהתאם לצורה שבה אתה לוקח אותה.

מינון אבקת מורינגה

המינון המומלץ של אבקת מורינגה הוא 1-2 כפיות ליום. אפשר לקחת אותו ישירות או לערבב אותו עם מים או מיץ. אם את בהריון או מניקה, אסור ליטול יותר מכפית אחת ביום.

מורינגה בכמוסות

המינון המומלץ של כמוסות המורינגה הוא 500 מ"ג ליום.

מורינגה באבקה וכמוסות

מינון תה המורינגה

המינון המומלץ של תה מורינגה הוא 2-3 כוסות ליום. אם את בהריון או מניקה, אסור לשתות יותר מכוס תה אחת ביום.

תה מורינגה

אלו הן המלצות כלליות אך כמו בכל תוסף חדש או ויטמין כדאי להתייעץ עם הרופא לפני שמתחילים להוסיף ויטמינים ותוספי מזון לתזונה.

האם ישנם סיכונים

למרות יתרונותיו הרבים, ישנם גם סיכונים הקשורים לשימוש במורינגה. לדוגמה, עלי מורינגה יכולים להפריע לספיגה של תרופות מסוימות כמו תרופות נוגדות דיכאון ומדללי דם. בנוסף, אנשים הסובלים מאלרגיות לצמחים ממשפחת הברסיקה (הכוללת ברוקולי, כרוב וכרובית) עשויים להיות אלרגיים למורינגה. ולבסוף, נשים בהריון צריכות להימנע מצריכת מורינגה בשל הפוטנציאל שלה לעורר התכווצויות רחם.

 לסיכום, צמח המורינגה עשיר בתכונות רבות שיכולות לעזור לבריאות שלכם. צריכה שלו אפשרית במספר אפשרויות כמו בתה, מריחה על עור של שמן מורינגה ועוד. אפשר למצוא אותו בצורת אבקה, קפסולות או עלים יבשים. זהו מזון על ונקרא כך עם הצדקה רבה אבל כמו בכל מקרה של תוספת ויטמינים או תוספי תזונה אחרים ליומיום שלכם. מומלץ להתייעץ עם רופא לפני שתתחילו לצרוך מורינגה באופן שוטף.

Similar Posts

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *